mechanisch horloge

14-02-2019 16:39

Horloges zonder batterij die werken toch op je hartslag?

Als juwelier krijgen wij dagelijks de vraag:
“Een automatisch horloge werkt toch op de hartslag?”.
Nee.

Binnen het begrip mechanische horloges is een onderverdeling tussen twee soorten.
Wij verkopen in de winkel beide, namelijk:

-          Handopwind

-          Automatisch

Deze twee uurwerken zijn beide mechanisch en hebben geen batterij in de kast.
In plaats van dat het horloge zijn kracht haalt uit de batterij, gebeurd dat bij mechanische horloges doormiddel van een veer die opgerold zit in een veerton.
De veerton is een ronde huls waar een lang ijzerdraad in opgerold zit, door dat hij opgerold zit spanning kan geven. Wanneer de veer opgerold zit in de veerton, wil hij uit elkaar, wat ervoor zorgt dat er kracht ontstaat zodat het radarwerk kan lopen. 

Het verschil tussen handopwind en automaat.

Het grootste verschil tussen de handopwind horloges en de automatische horloges, is dat de veer in een hand opwind horloge ongeveer 44 uur kracht zal geven tot hij geen spanning meer heeft en stopt. Bij een automatisch horloge blijft de veer op spanning gehouden worden doordat de drager gedurende de dag zijn pols beweegt.
In het uurwerk zit namelijk een bijl-vormig gewicht dat we de rotor noemen.
Dit systeem is te vergelijken met de werking van een dynamo. De rotor beweegt en draait rond, zo wordt de veer op spanning gehouden, hierdoor hoeft het horloge niet elke twee dagen op spanning gebracht te worden en zal hij pas stoppen met lopen wanneer hij ongeveer 44 uur stil ligt en niet gedragen wordt, net zoals bij een handopwind horloge. 

Mijn horloge loopt altijd goed.

Hoe kostbaar een mechanisch horloge ook is, er zijn altijd punten om rekening mee te houden. Eén daarvan is dat het horloge een kleine afwijking zal hebben.
Bij een Zwitsers mechanisch horloge mag dit maximaal vijftien seconden per dag zijn, voor of achteruit. Ook zijn er merken die hun horloges naast deze criteria extra laten testen en certificeren. Dit kan namelijk bij COSC, een onafhankelijk instituut in Zwitserland die o.a. afwijkingen van horloges meet.
Dit gebeurd in verschillende ruimtes waar de horloges in meerdere posities en temperaturen getest worden op hun afwijking.
Wanneer de horloges door de 15-daagse test heen komen, krijgen zij het COSC certificaat. Hierna mag de maximale afwijking nog maar -4 / +6 zijn.
Dit betekend dat het horloge per dag maximaal vier seconden achter of zes seconden voor mag lopen. Voor iemand die een quartz horloge gedragen heeft kan dit lijken op erg grote marges, echter, het is zo dat de merken al ruim twee honderd jaar bezig zijn om deze horloges zo precies te laten lopen, sommige horloges bevatten zelfs honderden onderdelen die allemaal samen moeten werken om de wijzers voort te stuwen.  

Aan mechanische horloges hoef je nooit iets te doen.

Omdat er in mechanische uurwerken veel wrijving ontstaat, en alle onderdelen feilloos op elkaar aan moeten sluiten tot op de 1000e millimeter nauwkeurig, worden er verschillende oliën gebruikt in een uurwerk. Om het horloge gesmeerd te laten lopen moeten deze oliën eens in de vijf jaar worden ververst. Dit noemen wij een “Full Service”.
Het horloge gaat naar de uurwerkmaker van het desbetreffende merk, en die haalt het gehele uurwerk uit elkaar. Ieder onderdeel word schoongemaakt, nagekeken en indien nodig vervangen. Afhankelijk van het aantal onderdelen die het uurwerk bevat kunnen de horlogemakers meerdere uren bezig zijn met één horloge. Sommige servicebeurten duren dan ook meer dan 10 uur. Wanneer de drager van het horloge iedere vijf jaar zijn service beurt uitvoert zal het horloge eindeloos mee blijven gaan.

 

Bekijk hier een deel van onze mechanisches horloges 

 

 

Bekijk dit product hier:

Oris Aquis Date Blue | 43.5mm

Prijs € 1.800,-

 • TAG Heuer Historie

  Wij kennen het merk natuurlijk allemaal als Tag Heuer, maar dit is niet altijd zo geweest. Het merk is in 1860 namelijk begonnen als Heuer

  ..
 • mechanisch horloge

  Horloges zonder batterij die werken toch op je hartslag?

  Als juwelier krijgen wij dagelijks de vraag:
  “Een automatisch horloge werkt toch op de hartslag?”.

  ..
 • Meistersinger Neo

  MeisterSinger Neo Plus

  Een markante verschijning
  Wie met een Neo Plus om zijn pols loopt, wordt vaak daarop aangesproken.

  ..
 • Run About

  Frederique Constant Limited Editions

  Limité modellen en Frederique Constant gaan hand in hand. Ieder jaar weer brengen zij een heel aantal bijzondere en iconische limited editions uit. 

  ..
 • Frederique Constant Manufactuur

  Al vanaf 2001 is Frederique Constant vooruitstrevend bezig met het produceren van haar eigen uurwerken, uurwerken die volledig in huis ontworpen, gemaakt en geassembleerd worden, iets wat enkel de grootste merken in de horlogewereld kunnen veroorloven. 

  ..
 • Historie Frederique Constant

  Peter Stass en Aletta Stass, een echtpaar dat destijds woonachtig was in Wassenaar begint vol enthousiasme aan het bouwen van hun droom, een luxe Zwitsers horloge merk, maar dan nét iets anders dan de meeste die gevestigd zijn in het mooie Genéve, namelijk betaalbaar. 

  ..
 • Tissot

  Het plusteken in het logo symboliseert de Zwitserse kwaliteit en betrouwbaarheid waar Tissot al sinds 1853 voor staat. De authentieke en toegankelijke horloges

  ..
 • Ringvinger?

  We kennen allemaal de diamanten verlovingsringen en trouwringen. Veel mensen weten ook dat het sieradenmerk Tiffany & Co dit in de jaren ’40 samen met één van de grootste diamanten exporteurs

  ..
 • Smartwatch functies, Zwitsers uiterlijk.

  Dat Frederique Constant niet bang is om zich te wagen aan nieuwe technieken en ontwikkelingen, werd duidelijk toen zij in 2015 als aller eerste merk in Zwitserland een horological smartwatch uitbrachten. 

  ..
 • UITNODIGING

  Donderdag 30 November | 16uur tot 20uur | Hoogstraat 15 | Den Haag

  ..