In 2016 bracht Oris voor het eerst zijn limited edition Carl Brashear Diver 65 uit. Waar we de laatste jaren steeds meer bronzen horloges zien, bracht Oris dit als één van de eerste merken uit.


Oris | Carl Brashear Chronograaf Limited Edition


In 2016 bracht Oris voor het eerst zijn limited edition Carl Brashear Diver 65 uit. Waar we de laatste jaren steeds meer bronzen horloges zien, bracht Oris dit als één van de eerste merken uit. Het horloge was een overweldigend succes, en was dan ook binnen de kortste keren uitverkocht. Met zijn diepzee blauwe wijzerplaat en bol saffierglas was het een bijzondere verschijning voor een bijzondere prijs. Nu twee jaar na het succes van het eerste model brengt Oris een vervolg model uit van de Carl Brashear. Dit keer heeft Oris gekozen voor een chronograaf duiker. Ook dit model heeft weer een diepblauwe wijzerplaat en bol saffierglas. De bronzen kast heeft gepolijste onderdelen waardoor er een mooi contrast ontstaat. Het horloge heeft een stalen achter deksel waardoor mensen met een allergie voor brons geen last zullen hebben om het horloge te dragen. Het leuke van bronzen horlogekasten is dat het met de tijd veranderen zal van kleur en het allemaal verschillende vormen en bewerkingen aan zal nemen.

 

 Afbeeldingsresultaat voor carl brashear orisGerelateerde afbeelding

Hierboven foto's van wat onder andere mogelijk is met een bronzen kast.


Wie was Carl Brashear?Het verhaal van Carl Brashear is een verhaal van een hedendaagse held die zich door niets en niemand liet stoppen om zijn droom te verwezenlijken. In 1948 meldde hij zich aan bij de Amerikaanse marine, na zes jaar van studie studeerde hij af, en werd officieel onderdeel van de Amerikaanse Nayv’s, de marine van Amerika. Deze zes jaar gingen niet zomaar voorbij, tijdens zijn studieperiode kreeg Carl Brashear veel te maken met racisme. Echter liet hij zich hier niet door in de weg zitten en streefde hij zijn doel achterna om onderdeel te worden van de Navy’s. Na zijn afstuderen werd Carl de eerste Afro-Amerikaanse duiker in het Amerikaanse leger, en een voorbeeld voor veel andere jonge Amerikaanse jongeren die deze zelfde droom hadden, maar het hiervoor nooit durfde te verwezenlijken.


Afbeeldingsresultaat voor carl brashear


Master Chief Boatswain’s Mate


In 1966 verloor Amerika een atoombom bij de kust van Spanje na een tragisch ongeluk. Toen er bedacht werd hoe en waar deze bom te vinden was Carl Brashear aan boord en na twee en een halve maand zoeken werd de kernkop gevonden. Door zijn hulp bij het vinden van de kernkop kreeg hij de hoogste onderscheiding van het Amerikaanse leger voor niet-gevechtsheldendaden. Tijdens de bomhersteloperaties in ditzelfde jaar brak er een lijn los die gebruikt werd om de kernkop te slepen, dit kwam terecht net onder zijn linkerknie en scheerde bijna zijn gehele been weg. Hij werd met spoed weggebracht en opgenomen in het Naval Regional Medical Center in Portsmouth. Helaas was het niet mogelijk om zijn been te behouden en moest deze geamputeerd worden. Na een jaar van herstel begon Brashear aan de Harbor Clearance Unit Two, Diving School, waar hij zich ging richten op zijn terugkeer naar volledige actieve dienst in het duiken.

In april 1968, na een lange strijd, was Brashear de eerste geamputeerde duiker die werd (her) gecertificeerd als een Amerikaanse marine duiker. In 1970 werd hij de eerste Afro-Amerikaanse marine-meester duiker en diende hij nog tot negen jaar later, waarmee hij in 1971 de rating behaalde van “Master Chief Boatswain’s Mate”. Brashear bleef altijd gemotiveerd door zijn geloof dat "het geen zonde is om neergeslagen te worden, maar het is een zonde is om beneden te blijven" ook bleef hij altijd zeggen: "Ik zal niemand mijn droom laten stelen". Op 75-jarige leeftijd kwam er helaas een einde aan zijn leven, maar zijn verhaal zal voor altijd voorblijven bestaan.

 

Na het lezen van dit verhaal is het zeer waarschijnlijk wel duidelijk waarom Oris dit speciale horloge opdraagt aan deze held. Zijn verhaal zal voor altijd in leven blijven door met name Oris, maar ook is er een film over deze ras doorzetter gemaakt namelijk “Man of honour”.

 


Men of Honor is een 2000 drama film, met Robert De Niro and Cuba Gooding Jr. 


ORIS CARL BRASHEAR CHRONO. LE | 43MM

Referentienummer: 01 771 7744 3185-Set LS

Prijs: € 4.400.-

Kijk hier voor meer informatie over dit bijzondere Oris horloge

Bekijk hier de gehele Oris collectie