Silicium

Silicium is een scheikundig element dat tegenwoordig steeds meer als materiaal gebruikt wordt als in de horloge industrie door zijn geweldige eigenschappen. Vele merken combineren 

Het is een metalloïde dat niet vatbaar is voor magnetisme maar toch lichter en harder is dan staal waardoor de mogelijkheden met het element talrijk zijn. In de horloge industrie wordt het veelal gebruikt voor de balansveer of andere onderdelen van het echappement die gebaat zijn bij de karakteristieke eigenschappen. Magnetisme is één van de grootste vijanden van mechanische horloges, een gemagnetiseerd onderdeel zal inconsistent lopen waardoor de nauwkeurigheid af zal nemen.

Magnetische velden zijn tegenwoordig veel meer aanwezig dan toen klokken voor het eerst werden gecreëerd , denk aan de hoeveelheid computers, telefoons, tablets en huishoudelijke apparaten die elk hun eigen magnetische velden hebben. Silicium onderdelen in uurwerken zijn bedoeld om deze magnetische velden te weren om zo lang mogelijk een nauwkeurig lopend horloge te hebben.