GRAND SEIKO

Grand Seiko

 

Grand Seiko

Grand Seiko, de luxe afdeling van de gelijknamige Japanse horloges, bracht in december 1960 het eerste horloge uit deze externe lijn op de markt, hiermee begon een nieuw tijdperk voor de Seiko Group. Grand Seiko staat voor innovativiteit en kwaliteit. Grand Seiko maakt erg speciale en bijzondere uurwerken, waar veel Zwitserse merken zich niet aan durven te wagen. Elk horloge wordt zorgvuldig met de hand geassembleerd. De vier hoofdlijnen binnen Grand Seiko zijn; de Elegance collection, de Heritage collection, de Sport collection en de Evolution 9 collection. Binnen deze collectielijnen richt het merk zich op vier type uurwerken; Quartz, Mechanisch, Automatisch (ook in een Hi-Beat variant) en Spring Drive.



Aanbod
Als officieël dealer van Grand Seiko heeft Juwelier van Willegen een enorm uitgebreide collectie. De collectie Grand Seiko horloges van Juwelier van Willegen bekijken? Klik hieronder op de knoppen om de collectie te bekijken:


Gehele aanbod Grand Seiko horloges




Heritage

De horloges in de Heritage collectie zijn het meest iconisch in de huidige collectie van Grand Seiko.

Heritage collectie


Grand Seiko Elegance Hand-Wound 'Kishun' SBGW283 | 37.3mm
Elegance

De horloges in de Elegance collectie hebben een sierlijke uitstraling.

 

Elegance collectie




Sport

De horloges in de Sport collectie hebben een robuuste uitstraling.



Sport collectie

Evolution 9 

De horloges in de Evolution 9 collectie is vooral gericht op technische verbeteringen op het gebied van uurwerktechniek.

 

Evolution 9 collectie

 

 

Grand Seiko Hi-Beat

Het hi-beat uurwerk van Grand Seiko is een van de meest bekende uurwerken van Grand Seiko. Een erg bijzondere techniek, omdat er vrijwel geen andere merken zijn die deze techniek toepassen. Naast Grand Seiko, zien we deze techniek eigenlijk alleen vaak terug bij Zenith, in hun El Primero lijn.


De naam zegt het al een klein beetje, maar wat houdt “hi-beat” nou eigenlijk precies in, en wat is het voordeel van een uurwerk met een hoog tikgetal?
Een volledig mechanisch horloge heeft altijd een balans in het uurwerk, dit is het regelorgaan van het horloge wat ervoor zorgt dat het horloge op tijd blijft lopen en de wijzers mooi over de wijzerplaat heen bewegen. De balans maakt halve omwentelingen, doordat dit erg frequent gebeurt, kan het horloge op tijd blijven lopen, het aantal keer dat de balans een halve omwenteling maakt noemen we het tikgetal. Bij de meeste mechanische horloges is het tikgetal 6 of 8, dit houdt in dat de balansveer 6 of 8 keer per seconde in en uit elkaar gaat, dit komt uit op 21.600 of 28.800 keer per uur, ongelofelijk veel! Bij een hi-beat is het tikgetal zelfs nog veel hoger, het tikgetal van een hi-beat is 10 keer per seconde, wat uitkomt op maar liefst 36.000 keer per uur, een bizar hoog tikgetal, dit vergt veel kennis en kunde voor een merk om te kunnen produceren, vandaar dat ook maar weinig merken zich hieraan wagen. Ondanks dat alleen de techniek al uniek is en geadoreerd wordt door veel horlogeliefhebbers omdat de wijzer vrijwel onberispelijk over de wijzerplaat beweegt, brengt dit speciale uurwerk ook nog eens voordelen met zich mee. De hi-beat uurwerken zijn schokbestendiger omdat de omwenteling van de balans minder vaak onderbroken wordt, ook is de nauwkeurigheid van het horloge hoger. Het hi-beat uurwerk van Grand Seiko is dus een buitengewone techniek, een techniek, die Grand Seiko trots draagt, een horloge die iedere horlogeliefhebber met trots zal dragen.

Grand Seiko Spring Drive

De Spring Drive uurwerken van Grand Seiko zijn de paradepaardjes van het merk. Dit volledig in huis ontwikkelde en geassembleerde uurwerk is ook alleen maar beschikbaar bij Grand Seiko, een exceptioneel uurwerk, dat nergens anders te vinden is. Binnen de horloges kennen we eigenlijk twee verschillen technieken, een mechanisch horloge en een quartz horloge. De Spring Drive van Seiko is geen van beide, het is een nieuw soort uurwerk dat eigenlijk alleen maar voordelen met zich mee brengt.


De meest eenvoudige manier om een Spring Drive uurwerk te omschrijven is als een hybride, al dekt dit niet helemaal de lading. Het Spring Drive uurwerk is namelijk een combinatie van het beste van beide werelden. Het uurwerk is voor meer dan 90% volledig mechanisch, zo zijn er ook bijna alleen maar mechanische onderdelen te zien in het horloge en heeft het een rotor die beweegt om het horloge op spanning te houden. Het elektrische gedeelte in het Spring Drive uurwerk is het echappement, het regelorgaan van een mechanisch horloge. In plaats van een metalen balans, die 6 tot 8 keer per seconden een omwenteling maakt, is er bij de Spring Drive gekozen voor een elektrisch regelorgaan dat drie verschillende soorten energie gebruikt om het horloge te reguleren. De drie verschillende soorten energie zijn: mechanische energie, elektronische energie en elektromagnetische energie. Naast dit regelorgaan is alles aan dit uurwerk gelijk aan een normaal mechanisch horloge, alleen zijn deze uurwerken geüpgraded en gemoderniseerd. Als voordeel heeft dit dat het horloge nauwkeuriger is dan ieder mechanisch horloge, het heeft een afwijkingsmarge van +-1 seconden per dag, extreem nauwkeurig voor een mechanisch horloge en zelfs twee keer nauwkeuriger dan het best geteste Rolex horloge ooit.


Naast dat het technisch gezien grote voordelen mee brengt, is het optisch gezien het allermooiste wat er bestaat voor mechanische horloges. Waar de wijzer van een mechanisch horloge altijd al prachtig over de wijzerplaat heen beweegt, is dit bij de Spring Drive modellen nog veel beter. De seconde wijzer beweegt nog vloeiender over de wijzerplaat heen dan een stationsklok, iets wat met een normaal mechanisch horloge niet mogelijk is, zelfs een high beat uurwerk lijkt nog te stotteren naast dit verbluffende stukje techniek van Grand Seiko. De Spring Drive techniek is voor een horlogeliefhebber die de techniek en charme verlangt van een mechanisch horloge, maar de nauwkeurigheid van een quartz prefereert. De perfecte combinatie, het beste van beide werelden.

 

Grand Seiko Quartz

Schrijf de Quartz modellen van Grand Seiko niet af als horlogeliefhebber door het gebruik van een batterij, dit is een van de meest technische Quartz uurwerken die er zijn. De uurwerken in de 9F serie zijn thermisch gecompenseerd, wat in dit geval betekent dat ze meer dan 500 keer per dag de temperatuur meten om daar een compensatie voor in te stellen. Dit is één van de maatregelen die Grand Seiko heeft geïmplementeerd om een minimale nauwkeurigheid van 10 (!) seconde per jaar te garanderen.

Grand Seiko groeit hun eigen Quartz kristallen in-house om zo de kwaliteit te garanderen en van geen enkele leverancier afhankelijk te zijn net zoals al hun andere componenten, alleen de beste gaan in de Grand Seiko 9F serie en alleen de allerbeste gaan in de speciale modellen die een nog betere nauwkeurigheid garanderen.

De 9F Quartz uurwerken zijn net als de mechanische tegenhangers bedoeld om voor altijd mee te gaan, zo zijn de 9F Quartz uurwerken, uitgezonderd van het vervangen van de batterij, 50 jaar onderhoudsvrij, mede door het beschermen van de belangrijke componenten in een "vacuum sealed chamber" zodat de oliën zich zo lang mogelijk in een perfect viscositeit bevinden.

 

Zaratsu

Zaratsu polijsten is een manier van hoogglans polijsten waarbij het eindresultaat een vervormingsvrije weerspiegeling is, de techniek wordt het meest gebruikt in high-end Japanse horloges als alternatief voor “black-polishing”.

Door het gebruik van deze techniek zijn alle vlakke oppervlaktes van een Grand Seiko voorzien van een fenomenale reflectie en glans die het gevoel van extreme ambachtelijke precisie geven, van de indexering op de wijzerplaat tot een facet op de kast poten.

Alle Grand Seiko horloges zijn zaratsu gepolijst omdat dit in het DNA van het merk zit, voor Grand Seiko is het natuurlijke schouwspel tussen licht en donker erg belangrijk en kunnen ze dit door de Zaratsu techniek geweldig laten zien.

 

Snowflake

De Snowflake (SBGA211) is het meest bekende en algemeen geliefde horloge uit de collectie, dit komt door de natuurlijke aantrekkingskracht dat door dit horloge wordt uitgestraald. De combinatie van de spierwitte wijzerplaat waar harmonieus de geblauwde secondewijzer overheen zweeft is een waar genot om naar te kijken, de zwevende secondewijzer komt door het 9R65 uurwerk wat dit horloge aandrijft. De kast en band zijn gemaakt van Grand Seiko hun eigen "High-Intensity Titanium" legering wat het titanium krasvaster maakt dan edelstaal maar toch niet grauw of saai oogt zoals mensen dat van titanium gewend zijn. Door deze materiaal keuze is het horloge zo licht als een sneeuwvlokje: minder dan 100 gram! 

 

Opmars

Waar Grand Seiko eerst een merk was dat niet bekend was buiten de grenzen van Japan is het de afgelopen 10 jaar in een enorme stroomversnelling onder de aandacht gekomen van horlogeliefhebbers over de hele wereld. De fenomenale prijs/kwailteit verhouding is een frisse bries binnen de high-end horlogewereld en zorgt ervoor dat adembenemende luxe horloges voor iedereen bereikbaar zijn.

20% Korting op gehele voorraad code: summer20