Chronometer

Zwitserse horloges die de titel 'Chronometer' dragen zijn gecontroleerd door het Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres (COSC).

Mechanische chronometers

Dit instituut test mechanische uurwerken op hun nauwkeurigheid over 15 opeenvolgende dagen. Tijdens deze test wordt het horloge getest in een omgeving van 8°C, 23°C en 38°C op 5 verschillende posities: uurwerk op 3 uur, op 6 uur, op 9 uur, wijzerplaat boven en wijzerplaat onder. De gemiddelde afwijking van het uurwerk moet op of onder  -4/+6 seconden per dag zijn om gecertificeerd te worden door het COSC.

Quartz chronometers

Een quartz horloge kan ook door het onafhankelijke instituut getest worden, dit gebeurd tijdens 13 opeenvolgende dagen in 1 positie, 3 verschillende temperaturen en 4 verschillende vochtigheidsgraden.

Master Chronometers

Het horlogemerk Omega onderwerpt zijn Master Chronometer uurwerken aan nog meer rigoureuze tests. Als een uurwerk een certificatie van het COSC heeft gekregen wordt het gecertificeerde uurwerk opgestuurd naar het METAS (Zwitsers Federals instituut voor metrologie) waar het uurwerk eerst wordt getest onder een magnetisch veld van 15.000 gauss, dit wordt gedaan in 2 posities. 

Het uurwerk wordt in de horlogekast geplaatst waarna het nog een keer exact dezelfde test moet overleven. Na deze eerste twee tests word gekeken of de nauwkeurigheid verschilt onder de invloed van een veld van 15.000 gauss.

4 dagen lang wordt het horloge nu getest in 6 verschillende posities onder het veld van 15.000 gauss, daarna wordt het gedemagnetiseerd en gekeken wat de afwijking is. Hierna word de gangreserve gemeten onder hetzelfde magnetische veld. Er wordt ook gekeken wat het verschil in afwijking is met een veer die volledig op spanning is gebracht en een die op 33% spanning is. Als allerlaatste wordt de waterdichtheid gecontroleerd tot op de druk die het horloge claimt te kunnen weerstaan.

Een Master Chronometer horloge verbeterd de gemiddelde afwijking naar 0/+5 seconden per dag in plaats van de -4/+6 van een 'normale' Chronometer.

20% Korting op gehele voorraad code: summer20