Chronograaf

De functie die een chronograaf heeft is eigenlijk heel simpel, namelijk het meten van een bepaalde tijdsduur. Je zou het dus ook een stopwatch kunnen noemen. Bij de meeste chronograafen bevinden zich er twee extra 'pushers' aan de kast, elk aan één zijde van de kroon. Met de bovenste drukknop activeer je de chronograaf waarna de secondewijzer, die van uit het midden van het horloge loopt, begint te lopen. Wanneer je diezelfde drukknop nog een een keer indrukt stopt de chronograaf zodat je de gemeten tijd af kunt lezen. Wanneer de chronograaf stil staat kan je deze resetten met de onderste drukknop. 

 

Flyback chronograaf

Wanneer een chronograaf een flyback functie heeft betekent dat, dat wanneer je de 'reset' drukknop indruk terwijl de chronograaf loopt, de chronograaf zich reset en meteen weer begint te lopen.

 

Column wheel chronograaf

Wanneer je te maken hebt met een column wheel chronograaf bevindt er zich in het uurwerk, zolas de naam al een beetje verraad, een klein wieltje met rechtopstaande 'kollomen'. Dit wiel is verbonden aan de verschillende hefbomen die bewegen wanneer de drukknoppen worden ingedrukt. Dit zorgt voor een soepelere bediening van de chronograaf.

Een column heel chronograaf komt onder andere voor in de Breitling Navitimer en Premier

 

Cam lever chronograaf

De cam lever chronograaf is ontstaan omdat uurwerkfabrikant Ebauches SA het chronograaf uurwerk op grote schaal wilde produceren. Echter het enige onderdeel waarmee dat moeiklijk ging was het collumn wheel. Daarom bedacht Ebauches SA een cam-and-lever systeem om dit onderdeel te omzeilen. Het collumn wheel werd vervangen voor een hartvormig onderdeel, de cam, dat drie posities aan kan nemen; start, stop en reset.

Een column wheelk chronograph komt onder andere voor in de Omega Speedmaster serie.

 

20% Korting op gehele voorraad code: summer20