WATERDICHTHEID VAN HORLOGES
We hebben al een aantal mooie zomerse dagen achter de rug en de zomer staat weer voor de deur! De ultieme gelegenheid om uw waterdichte horloge te gebruiken. Heerlijk naar het strand, luieren bij het zwembad of lekker een stuk varen.
In deze blog vertellen wij u graag meer over de waterdichtheid van uw horloge(s).

De definitie van waterdichtheid
Waterdichtheid wordt aangeduid met de termen Bar (luchtdruk), ATM (atmosfeer) of meter. Wanneer er staat aangegeven in hoeverre een horloge waterdicht is, staat dit vaak aangegeven in meters. Hoe hoger het aantal meters hoe ‘dieper’ het horloge waterdicht is. Maar neem het aantal meters niet letterlijk! Het geeft namelijk aan hoeveel meter druk – vergelijkbaar met de druk van stilstaand water bij geen beweging – het horloge kan weerstaan.
Een horloge waarop staat aangegeven dat deze waterdicht is, zonder dat er een diepte of druk op is aangegeven, is alleen spatwaterdicht.Spatwaterdicht Douchen/zwemmen Watersporten (Diepzee)duiken

30m / 3ATM

JA NEE NEE NEE
50m / 5ATM JA JA NEE NEE
100m / 10ATM JA JA JA NEE
200m / 20ATM JA JA JA JA

Valkuil: temperatuurverschillen
Temperatuurverschillen vormen een verraderlijke factor die veel lekkages veroorzaakt bij zogenaamd waterdichte horloges. Wanneer er met het horloge gedoucht wordt, is de temperatuur van het water ongeveer gelijk aan die van de horlogekast. Wanneer dit horloge echter wordt opgewarmd in een lekker warm zonnetje, kan de temperatuur in de kast oplopen tot wel 50°C of hoger. Komt het horloge plots in aanraking met water met een temperatuur van 20°C, krijgt de horlogekast een enorme klap door het relatief grote temperatuurverschil. Doordat verschillende materialen, zoals het glas en de metalen kast, verschillend uitzetten, kan als gevolg van krimp water in de kast gezogen worden.
Ook kan er condensvorming onder het glas komen, het uurwerk moet dan zo snel mogelijk worden drooggemaakt om roestvorming zoveel mogelijk te voorkomen. Bij zout water in het uurwerk treedt zelfs onmiddellijk roestschade aan het uurwerk op. Het advies is dus om het horloge zo snel mogelijk naar ons te brengen.

Het is belangrijk uw waterdichte horloge (vanaf 5 Bar/ATM) na ieder strandbezoek goed met schoon zoet water te spoelen. Zout water en zand kunnen het metaal aantasten en de lunette (duikring) doen vastlopen.

De waterdichtheid van horloges kan na aankoop en reparaties gedurende 2 jaar gegarandeerd worden, na deze termijn zullen pakkingen iets uitdrogen en zal de waterdichtheid af nemen.

Hopelijk kunt u met deze tips volledig genieten van uw horloge én van de zomer!