Maar weinig horloges zijn in staat ons zo te inspireren als de Omega Speedmaster. Het was het eerste horloge dat ooit op de maan werd gedragen en groeide uit tot een blijvend symbool van de vindingrijkheid en technische kennis,die ons in staat stelden naar de ruimte te reizen.

George Clooney

REIKEN NAAR DE STERREN

Maar weinig horloges zijn in staat ons zo te inspireren als de Omega Speedmaster. Het was het eerste horloge dat ooit op de maan werd gedragen en groeide uit tot een blijvend symbool van de vindingrijkheid en technische kennis, die ons in staat stelden naar de ruimte te reizen. Op de zestigste verjaardag van de Speedmaster kijken we met George Clooney, ruimteliefhebber en merkambassadeur, terug op de spannende vroege dagen van het Apollo-programma. En we vragen ons af waarom de Speedmaster in staat was de ruimte te betreden.


George Clooney heeft in de loop der jaren meer dan eens een astronaut verpersoonlijkt. Toch weten maar weinig mensen over zijn voorliefde voor de ruimtevaart. Clooney groeide op in de zestiger jaren en was acht jaar oud toen Neil Armstrong en Buzz Aldrin voor het eerst voet op de maan zetten. Net zoals voor veel kinderen in die tijd waren de astronauten zijn helden en droomde hij ervan ooit het heelal te verkennen.


Terugkijkend op dat moment in zijn leven zegt Clooney: “Het was zo’n spannende tijd om kind te zijn. We kenden de namen van alle astronauten. We aten zelfs wat de astronauten aten... Tijdens een van onze vakanties reden we door de stad waar Neil Armstrong vandaan kwam, gewoon omdat we door zijn geboortestad wilden rijden. Zoveel betekenden de astronauten voor ons.”


In 1961 stelde de Amerikaanse president John F. Kennedy het Amerikaanse volk voor een uitdaging. “Ik geloof dat deze natie zich ten doel moet stellen voor het eind van dit decennium een man op de maan te zetten en weer veilig terug te brengen naar de aarde,” stelde hij.

Volgens Clooney leek deze uitdaging in die tijd vrijwel onmogelijk, maar het leidde tot een nieuw enthousiasme dat werd weerspiegeld in vrijwel alles.

“In slechts 60 jaar tijd gingen we van de uitvinding van auto’s tot [praten over] een mens op de maan zetten,” zegt Clooney. “Het voelde als het ultieme optimisme, het ultieme toekomstdenken. Het voelde alsof alles mogelijk was.”


Toen de Apollo 11 op 20 juli 1969 op de maan landde, was de uitdaging van Kennedy gerealiseerd. De jonge Clooney stond met zijn vader in de tuin en keek ernaar. Terwijl hij naar de maan tuurde, voelde hij een speciale band met zijn helden die hun eerste stappen zetten op een nieuwe wereld. Net als de astronauten die ze probeerden te ontwaren, droeg de vader van Clooney een Omega.

Clooney heeft dit horloge zelfs nog. Toen vader Clooney hoorde dat zijn zoon ging samenwerken met Omega, gaf hij hem zijn oude Omega cadeau.

“Hij haalde het horloge van zolder, waar het 20 jaar had gelegen, wond het op en het begon meteen weer te lopen,” zegt Clooney. “Dat was een bijzonder moment. Ik groeide op met dat horloge om zijn pols.”

Volgens Clooney wisten alle kinderen dat de astronauten horloges van Omega droegen. Hij herinnert zich dat Omega echt deel uitmaakte van het ruimtevaartprogramma toen hij opgroeide. “Bij Omega draaide het om nauwkeurig de tijd bijhouden... en het ruimtevaartprogramma leek daar een natuurlijk vervolg op.”


Speedmaster Moonwatch

Klik hier voor meer informatie: Omega Speedmaster Moonwatch | € 4.200,- | Referentienummer: 311.33.42.30.01.001


Wat Clooney toen echter niet wist, was dat de Speedmaster oorspronkelijk was ontworpen met een heel ander doel in gedachten. Zoals de naam al aangeeft, was het horloge gebouwd op snelheid. Toen het 60 jaar geleden voor het eerst werd uitgebracht, was het niet bedoeld voor ruimteschepen maar voor racewagens.

De Speedmaster was ook een directe hit bij professionele autocoureurs. Dankzij de stevige constructie kon het intense trillingen en schokken weerstaan en toch perfect de tijd blijven weergeven. En met de tachymeterschaal op de lunette konden autocoureurs nauwkeuriger dan ooit hun rondetijden bijhouden. Het was het eerste horloge met deze functies. In die tijd vertegenwoordigde de Speedmaster een revolutie op het gebied van het ontwerp, de duurzaamheid en de functionaliteit van horloges.

Het waren uiteindelijk deze twee kenmerken die de Speedmaster zo geschikt maakten voor ruimteverkenning, waardoor elke astronaut in het Apolloprogramma vanaf 1965 er een om zijn pols droeg.

In 1964 begon NASA te zoeken naar een chronograaf die kon worden gebruikt tijdens de bemande missies in de ruimte. Horloges van verschillende merken werden geselecteerd en onderworpen aan de beproevingen die ook werden gebruikt voor alle andere voorwerpen die de ruimte in moesten. Slechts één horloge doorstond de extreme temperaturen, trillingen, schokken en het vacuüm tijdens het testproces: de Omega Speedmaster.

Zes decennia later is de Speedmaster nog steeds goedgekeurd voor alle bemande missies in de ruimte. Het horloge is bovendien permanent onderdeel van de apparatuur op het Internationale Ruimtestation. Als testament voor het toekomstgerichte ontwerp van het origineel is de huidige Moonwatch zoals deze nu wordt vervaardigd vrijwel geheel gelijk aan het horloge dat Omega in de jaren voor het ruimtevaarttijdperk uitbracht.


Speedmaster Moonwatch

Klik hier voor meer informatie: Omega Speedmaster Moonwatch Moonphase | € 9.500,- | Referentienummer: 304.33.44.52.01.001


In de ogen van Clooney maakt dit de Speedmaster een echte klassieker, net zoals een goede oude wijn. “Sommige dingen zijn klassiekers. En wanneer ze klassiekers zijn, zul je ze altijd willen hebben,” legt Clooney uit. “Je zou echt van streek raken als ze werden veranderd. We willen moderne technologie, zoals onze mobiele telefoons, maar bepaalde klassiekers hebben iets bijzonders en het zou je hart breken als ze zouden worden aangepast.”

Binnenin zit nog steeds dezelfde kaliber en het productieproces van de Moonwatch is nog altijd ingewikkeld. Er zijn wel 14 maanden voor nodig om alle afzonderlijke onderdelen te vervaardigen voordat het horloge in elkaar wordt gezet. Alleen al om de bodemplaat te monteren, zijn 80 handelingen nodig. Net als toen het horloge voor het eerst werd uitgebracht, is de menselijke hand een vitaal onderdeel in het proces.


Als je bedenkt dat het NASA-ruimteprogramma heeft gezorgd voor technische innovaties, van mobiele communicatie tot zonnepanelen en van sms-berichtenverkeer tot waterzuivering, is het ironisch dat de Omega Speedmaster nooit aanpassing behoefde. Zoals Clooney het stelt, is de Speedmaster mogelijk de ware definitie van een klassieker: een ontwerp dat nooit hoeft te worden aangepast.

Meer bewijs van de duurzame kwaliteit van het ontwerp van de Speedmaster is dichter bij huis te vinden: als navigatie-instrument voor ontdekkingsreizigers. In 1968 gebruikte Ralph Plaisted zijn Speedmaster en sextant om voor het eerst de precieze locatie van de geografische Noordpool vast te stellen. En in 1985 werd de Speedmaster door de ontdekkingsreiziger Wong How Man gebruikt om de moeilijk vindbare bron van de machtige rivier de Yangtze te helpen vinden en in kaart te brengen.


Speedmaster Vintage

Klik hier voor meer informatie: Omega Speedmaster Dark side of the Moon | € 10.500,- | referentienummer: 311.92.44.51.01.006


Als we Clooney vragen naar het erfgoed van de Speedmaster en het ruimteprogramma waarin het zo’n belangrijke rol speelde, zegt Clooney: “[Het zijn symbolen] van een tijd waarin onze wereld zich verheugde op uitdagingen. Toen we nog dachten dat we het beter konden, dat we naar de sterren konden reiken en ze ook werkelijk zouden kunnen bereiken. Het was zonder twijfel een moment waarop de mens op zijn best en dapperst was, en de astronauten liepen daarin voorop.”

Als we terugkijken op deze vruchtbare periode van ontdekking en onderzoek, wordt duidelijk dat de uitdaging van Kennedy onmisbaar was voor de daaropvolgende prestaties. In de ogen van Clooney is dit opnieuw een moment waarop we meer uitdagingen nodig hebben om ons een nieuwe periode van optimisme en technische vooruitgang in te leiden.

“Ik maak me geen zorgen dat het niet opnieuw zal gebeuren. Ik hoop alleen dat het de volgende keer net zo productief en spannend wordt als indertijd,” zegt hij.


Het is natuurlijk onmogelijk te weten welke grenzen we deze keer zullen verleggen. Maar we kunnen er net als Clooney zeker van zijn dat we naar de sterren zullen blijven reiken. En als er één ding is dat we van de 60e verjaardag van de Omega Speedmaster kunnen leren, is het dat we met de juiste instrumenten elke uitdaging kunnen aangaan.

Omega is er trots op een rol te hebben gespeeld in een van de topprestaties van de 20e eeuw, de landing op de maan, en verheugt zich op vele andere hoogtepunten in het bestaan van de mensheid de komende 60 jaar en daarna.


Omega Speedmaster Saffier

Klik hier voor meer informatie: Omega Speedmaster Moonwatch Sapphire glass | € 5.000,-


“Het voelde als het ultieme optimisme, het ultieme toekomstdenken.”
“We dachten dat we naar de sterren konden reiken en ze ook werkelijk zouden kunnen bereiken.”
“We waren zonder twijfel op ons best en dapperst…”

Bekijk hier onze hele collectie Speedmaster horloges.

Bekijk hier onze hele collectie Omega horloges.